
Tunnekeskeinen pariterapia
”Tunteet ja tunnetarpeet ovat rakkauden ydinvoimat, jotka määrittelevät, olemmeko me lähellä vai etäällä toisistamme.”
Mitä tunnekeskeinen pariterapia on?
Tunnekeskeinen paripsykoterapia keskittyy tunnesuhteen vaikeuksien ymmärtämiseen ja korjaamiseen. Parisuhteen vaikeudet, kuten riidat ja puhumattomuus, nähdään luonnollisina reaktioina, jotka johtuvat tunneyhteyden heikkenemisen synnyttämästä turvattomuudesta.
Tunnekeskeinen pariterapia on kanadalaisen Susan Johnsonin kehittämä ja se on tänä päivänä yksi tutkituimmista ja tuloksellisimmista pariterapian muodoista maailmassa. Tunnekeskeinen pariterapia on levinnyt maailmanlaajuisesti ja sen avulla monet tuhannet parit ovat selättäneet vaikeudet ja rakentaneet yhdessä kestävän ja turvallisen suhteen.
Vaikuttavuuden lisäksi tunnekeskeisen pariterapian prosessia on myös tutkittu paljon. Tutkimuksen pohjalta tiedämme millaisin askelein tunnesuhteen korjaaminen tapahtuu. Prosessin suunnittelu tehdään aina kuitenkin yksilöllisesti jokaisen asiakkaan tilanteesta käsin.Terapian ensimmäinen vaihe on tunnistaa, mistä parisuhteen vaikeudessa on kysymys. Terapiassa ei niinkään etsitä ratkaisuja asioihin, vaan tutkitaan asioiden alla olevia tunteita, jotka ajavat parin etäälle toisistaan tai toisiaan vastaan. Tunnereaktiot synnyttävät yhdessä ketjureaktion kaltaisen kehämäisen kuvion, joka jumiuttaa parisuhteen. Tavallisin tällainen kuvio on, kun riidassa toinen hyökkää, vaatii ja syyttää ja toinen työntää tunteet sivuun ja puolustautuu järkeilemällä tai hiljenee. Jumiutunut tilanne kehittyy, kun kummankin reaktio voimistaa toinen toistaan. Mitä enemmän toinen vaatii, sitä enemmän toinen vetäytyy. Sama tapahtuu myös toisinpäin: mitä enemmän toinen vetäytyy, sitä enemmän toinen vaatii. Parisuhteen vaikeuksissa ei etsitä syyllisiä, vaan tuodaan näkyväksi, miten kumpikin osapuoli voimistaa jumia tahtomattaan.
Parit oppivat terapiassa tunnistamaan omia tunnekokemuksiaan ja huomaamaan, miten voimakkaasti he vaikuttavat toinen toisiinsa. Molemminpuolinen ymmärrys auttaa pysäyttämään suhteen kannalta tuhoisan kierteen. Kun ymmärrys itseä ja toista kohtaan kasvaa, kumpikin voi alkaa ottamaan vastuuta omasta osastaan vaikeuksien syntymisessä ja sitä kautta myös myötätunto voi lisääntyä ja vaikeudet hellittävät.
Negatiivisen kehän rauhoittuminen tuo parisuhteeseen uudenlaista turvaa, jonka varassa tunnesuhteen syventäminen on mahdollista. Kumpikin osapuoli voi alkaa ymmärtämään omia arkoja paikkoja sekä ilmaisemaan omia tunnetarpeitaan lempeämmin ja rohkeammin. Hyvinvoivan parisuhteen ydin syntyy uskalluksesta paljastaa oma haavoittuvuus ja tukeutua toiseen. Turvallinen rakkaus tarkoittaa, että kumpikin tulee nähdyksi, ymmärretyksi ja rakastetuksi omana itsenään.
Terapiassa ei ole tarkoitus muuttaa toista, vaan oppia ymmärtämään paremmin. Sillä kun tulemme ymmärretyksi, voimme hellittää puolustautumisesta, jolloin suhteen vuorovaikutuskuvio muuttuu. Hyökkääminen tai vetäytyminen hellittää ja näemme toistemme sisimpään. Aito yhteys herättää myötätuntoa, empatiaa ja halua olla toiselle hyvä.
Turvallisessa parisuhteessa olemme samalla puolella, yhdessä. Kumpikin voi toimia toisilleen sekä turvapesänä, johon voi palata voimaantumaan, että turvallisena ponnahduslautana elämässä menestymiseen.
Terapiasuhde perustuu luottamukseen ja ihmisyyden kunnioittamiseen. Työskentelyssä ei koskaan etsitä syyllisiä. Paripsykoterapia on yhteistyötä, jossa kummankin kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen mahdollistaa vaikeuksien selättämisen. Kipeätkin asiat voidaan nähdä inhimillisinä ja ymmärryksen kautta luodaan mahdollisuus korjaamiseen.
Millaista tunnekeskeistä parisuhdeapua on tarjolla?
Tunnekeskeistä terapiaa voidaan soveltaa erilaisissa tilanteissa, matalan kynnyksen palveluista pitkiin paripsykoterapioihin ja parisuhteen kriisitilanteisiin.
Matalan kynnyksen apua voi saada kirjallisuuden ja parisuhdekurssin avulla, esim:
- Susan Johnson: Kunpa sinut tuntisin paremmin (Hold me tight)
- Susan Johnson: Suojelen sinua kaikelta (Love Sense)
- Peloton Parisuhde -verkkokurssi
- Englanninkielinen parisuhdekurssi
Tunnekeskeinen paripsykoterapia
Psykoterapia-avun mahdollisuus alkaa siitä, kun kumpikin osapuoli haluaa lähteä työskentelemään tunnesuhteen eteen, on valmis tutkimaan ja avaamaan omia tunteitaan sekä kiinnostumaan kumppanin tunteista ja kokemuksista.
Paripsykoterapia edellyttää voimavaroja ja siksi kummankin osapuolen psyykkisen voinnin arvio on tärkeää tehdä ennen hoidon aloittamista. Toisinaan on tärkeää voimaantua yksilöterapiassa ennen kuin toisen äärelle asettuminen on mahdollista.
Tunnekeskeinen paripsykoterapia on tunnesuhteen jälleenrakentamista. Jos tahtotila suhteen korjaamiseen on epäselvä, tämä on tärkeää ilmaista, sillä silloin tarvitaan jäsentävää työskentelyä ensin, jotta oikeanlainen avuntarve voi kirkastua.
Tunnekeskeinen paripsykoterapia voi toteutua sekä viikoittaisena pitkäkestoisena terapiana, että lyhytpsykoterapiana tai intensiivipsykoterapiana.
Pidempikestoinen säännöllinen paripsykoterapia on usein tarpeen silloin, kun parisuhteen vaikeudet ovat jatkuneet pitkään tai jos parisuhteessa tai menneisyydessä on paljon haavoittavia tekijöitä. Säännölliseen paripsykoterapiaan on mahdollista hakea Kelan kuntoutuspsykoterapiatukea.
Tunnekeskeinen lyhytparipsykoterapia (esim. 8-10 kertaa) sopii tilanteisiin, joissa kumpikin osapuoli on motivoitunut ja valmis työskentelemään selvästi asetetun tavoitteen mukaisesti. Lyhytpsykoterapiaan yhdistyy myös omatoiminen työskentely, minkä vuoksi parilla tulee olla valmiuksia yhteiseen keskusteluun ja työskentelyyn myös terapian ulkopuolella.
Tunnekeskeinen intensiiviparipsykoterapia rakentuu yksilöllisesti räätälöidystä prosessista, jossa työskennellään kokonaisia päiviä terapiassa. Kokonaisuus koostuu sovitusta määrästä päiviä (esim. 6-8). Intensiiviterapia edellyttää vahvaa motivaatiota ja sellaista elämäntilannetta, joka mahdollistaa sekä ajallisia että psyykkisiä resursseja terapiatyöhön.
Keneltä apua?
Tällä hetkellä minulla ei valitettavasti ole mahdollista ottaa uusia asiakkaita.
Tunnekeskeisen paripsykoterapian terapeutteja voi etsiä Suomen tunnekeskeisen terapiayhdistyksen sivuilta.
Muita pariterapiapalveluita voi etsiä mm. seuraavilta tahoilta:
- Parisuhdekeskus Katajan sivuilla on laajasti tietoa sekä heidän omista että muiden tahojen parisuhdepalveluista
- Suomen perhe- ja pariterapiayhdistyksen terapeuttiluettelo
- Väestöliitto
- WithHeltti
- Mehiläinen
- Terveystalo
- Terapiatalo Noste